https://lenta.ua/vipushcheno-pershiy-u-sviti-samoskid-shcho-pratsyue-na-vodni-126807/

Компанія First Mode розробляє рішення із нульовим рівнем викидів для заміни дизельного двигуна.



Класичний кар'єрний самоскид заввишки три поверхи при повному завантаженні є одним з найбільших транспортних засобів на планеті, — нагадує CNN. За даними консалтингової фірми McKinsey, гірничодобувна промисловість щорічно дає до 7% світових викидів вуглецю. За словами Девіда Герхардта, головного системного інженера First Mode, компанії з виробництва екологічно чистої енергії із Сіетлу, приблизно 50% цього обсягу припадає на самоскиди для перевезення важких порід.


Тому компанія хоче замінити потужний дизель двигуном на водні. 

First Mode створила найбільшу у світі мобільну водневу електростанцію — гібрид, що поєднує водневі паливні елементи з живленням від акумуляторів.

Вона важить як п'ять слонів і здатна перевозити вантаж, що дорівнює вазі 100 слонів. «Ви можете собі уявити, яка сила потрібна, щоб підняти 100 слонів у гору зі швидкістю 15 кілометрів на годину», — говорить Герхард.

Фото: Anglo American

У травні цього року водневий самоскид офіційно дебютував на шахті Могалаквена у Південній Африці, що належить компанії Anglo American. За оцінками транснаціональної гірничодобувної компанії, середній кар'єрний самоскид у її парку споживає 900 000 літрів дизельного палива на рік.

Останнім часом дедалі більше галузей — від наземного транспорту до авіації — розглядають водень як джерело енергії. У серпні Німеччина представила 14 пасажирських водневих поїздів. Airbus також оголосив про плани випробувати літаки із водневим двигуном у 2026 році.

Інженер-дослідник у галузі енергетики Гленн Рамбах зазначає, що воднева технологія в кінцевому підсумку може перевершити електричні батареї. Але створення інфраструктури для отримання водневого палива, необхідного для підтримки парку самоскидів, додає він, є одним із основних завдань, які стоять перед проектом такого масштабу.

Рамбах вважає, що гібридні автомобілі, які працюють на комбінації водневих та електричних батарей, можуть «пом'якшити проблему будь-якої невідповідності в електричній чи водневій інфраструктурі».

Проте викиди вуглецю під час використання водню як палива залежить від того, як виробляється водень. «Зелений» водень створюється з використанням відновлюваних джерел енергії, а для створення «блакитного» водню використовується викопне паливо.

First Mode заявляє, що їхній самоскид був розроблений для роботи на зеленому водні, і компанія працює над створенням сталого ланцюжка поставок для підтримки вантажівок.

https://lenta.ua/vipushcheno-pershiy-u-sviti-samoskid-shcho-pratsyue-na-vodni-126807/

Коментарі

Популярні публікації