Кабінет Міністрів України постановою від 20 жовтня 2023 р. № 1105 вніс зміни до Правил дорожнього руху.

Перша зі змін передбачає загальний обов'язок вмикати під час руху на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар. Раніше такий обов'язок встановлювали з 1 жовтня по 1 травня.

По-другезакріплено заборону перевозити дітей, зріст яких менше 150 см (раніше йшлося про зріст у 145 см), у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу і на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім:

- транспортних засобів, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, за умови дотримання встановлених ПДР обмежень швидкості руху;

- спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

По-третє, уточнено перелік дорожніх знаків, якими позначено спеціальні місця для стоянки на автомагістралях і дорогах для автомобілів. Якщо раніше на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонялася зупинка поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками 5.38 або 6.15, то надалі йдеться про заборону зупинки поза місцями, позначеними дорожніми знаками 5.42.1, 5.42.2, 5.42.3, 5.43 або 6.15.

Коментарі

Популярні публікації