Керування автомобілем у транспортному потоці
Вибір безпечної швидкості руху
Безпечною швидкістю можна вважати таку, коли зупиночний шлях автомобіля при даній швидкості буде менший або дорівнювати видимості дороги.

Фактори, від яких залежить вибір швидкості автомобіля водієм
1. Дорожні знаки та ПДР. При виборі швидкості водій повинен керуватися Правилами дорожнього руху та дорожніми знаками, які забороняють рух с максимальною та мінімальною швидкістю або рекомендують водію, яка швидкість буде самою оптимальною на даній ділянці дороги.
2. Інтенсивність руху. У транспортному потоці з інтенсивним рухом рекомендується рухатися с такою швидкістю з якою рухається потік. При русі з більшою швидкістю ніж рухається потік, ви постійно будете обганяти автомобілі в потоці, але обігнавши 1, 2 чи 3 авто, вам знову потрібно буде повернутися в транспортний потік. Отже, час виграєте мінімальний, а от аварійну ситуацію можете створити, і не одну. Рухатися з меншою швидкістю, ніж рухається потік, також не рекомендовано, так як вас постійно будуть обганяти, що призводить до нервозності в транспортному потоці, та й ви будете нервувати із-за постійного вклинювання автомобілів перед вами.
3. Дорожнє покриття. Якщо дорога рівна і має хороший коефіцієнт зчеплення коліс з дорогою, то і швидкість можна збільшити, не порушуючи ПДР, а якщо дорога в буграх, ямах, мокра або ожеледиця - то швидкість необхідно зменшити.
4. Погодні умови. Дощ, сніг, туман знижують видимість дороги і зменшують коефіцієнт зчеплення коліс з дорогою, що зменшує видимість дороги та збільшує гальмівний шлях. У таких умовах швидкість необхідно зменшувати.
5. Стан транспортного засобу. Якщо ваш автомобіль має двигун, який добре і швидко набирає швидкість, гальмова система в хорошому стані, то і рухатися можна з максимально дозволеною швидкістю. Ну а якщо двигун працює на межах своїх можливостей, гальмова система не в ідеальному стані, шини на колесах зношені, то від максимальної швидкості краще відмовитися.
6. Досвід водія. Досвід водія має також велике значення при виборі швидкості. Досвідчений водій водить автомобіль більш обережніше і, при перших ознаках втрати стійкості і керованості автомобіля, приймає міри для відновлення стійкості та керованості автомобіля, що не скажеш про молодого водія, який у таких випадках, як правило, розгублюється і може замість прибрати ногу з педалі газу і пригальмувати - навпаки, ще дужче натискає на педаль газу.
7. Видимість дороги. Ви повинні їхати зі швидкістю, при якій зупиночний шлях менший, або дорівнює відстані спереду, яку вам добре видно.

Вибір безпечної дистанції та інтервалу
Дистанція - це відстань до транспортного засобу, що рухається спереду по тій же смузі. Дистанція повинна бути безпечною, тобто такою, у межах якої водій здатний загальмувати свій транспортний засіб без наїзду на автомобіль, що рухається спереду при його екстреному гальмуванні. Вона може бути визначена з розрахунку:
1. при русі по сухому асфальті - Д (м) = 0.5 на швидкість руху (км/ч); наприклад, при швидкості руху 60 км/год. Д = 30 м.
2. при русі по мокрому й слизькому асфальту Д (м) = 1.0 на швидкість руху (км/ч): наприклад, при швидкості руху 60 км/год. Д = 60м.

Умови, при яких необхідно збільшувати дистанцію:
1. Спереду вас рухається крупно габаритний транспортний засіб
2. Слизька дорога
3. Спереду рухається велосипедист або мотоцикліст
4. Водій, який їде за вами, збирається виконати обгін
5. Ваш автомобіль дуже завантажений, або має причіп
Додатково за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ZjPjKNFQQzA


Коментарі

Популярні публікації