14. Обгін

Перед початком обгону водій повинен переконатися в тому, що:
a)
жоден з водіїв транспортних засобів, які рухаються за ним і яким може бути створено перешкоду, не розпочав обгону;
Перш ніж почати маневр обгону або випередження, водії транспортних засобів зобов’язані переконатися в безпечності їх виконання. З цією метою в транспортних засобах передбачені такі засоби, як дзеркала заднього виду. Водій зобов’язаний скористатися цими дзеркалами(а за їх відсутності оцінити обстановку, повернути голову) і переконатися в тому, що інші водії транспортних засобів не почали виконувати подібні маневри. Тільки після виконання даних дій дозволяється вмикати відповідний покажчик повороту і починати виконання маневру.
б)
водій транспортного засобу, який рухається попереду по тій самій смузі, не подав сигналу про намір повороту (перестроювання) ліворуч;
Даний пункт Правил підкреслює пріоритетність руху транспортних засобів, що їдуть попереду тому, якщо на транспортному засобі, що рухається попереду, поданий сигнал покажчика лівого повороту, транспортних засобів, які рухаються  за ним, зобов’язані утриматись від   виконання свого маневру.
в)
смуга зустрічного руху, на яку він буде виїжджати, вільна від транспортних засобів на достатній для обгону відстані;
виїзд на смугу зустрічного руху вимагає від водіїв транспортних засобів перш  підвищеної уваги, тому, ніж почати виконувати маневр обгону, водій зобов’язаний:
·         врахувати швидкості транспортних засобів, що рухаються попереду;
·         оцінити можливості свого транспортного засобу;
·         оцінити стан дороги;
·         оцінити кліматичні умови, тощо.
Зрозуміло, що якщо деякі з перелічених факторів не відповідають безпечним умовам, тоді від виконання обгону слід утриматися.
г)



після обгону зможе, не створюючи перешкоди транспортному засобу, якого він обганяє, повернутися на займану смугу.
Після виконання обгону водієві транспортного засобу забороняється  різко маневрувати і перешкоджати руху транспортному засобу, який він обігнав. Під час виконання обгону водієві, який обганяє, необхідно дотримуватись безпечної дистанції та безпечної швидкості руху, заборонено шляхом різкого зниження швидкості перешкоджати руху транспортного засобу, що обганяється.
















































14.3
Водієві транспортного засобу, якого обганяють, забороняється перешкоджати обгону шляхом підвищення швидкості руху або іншими діями.
З метою забезпечення безпеки дорожнього руху даним пунктом Правил дорожнього руху визначаються дії водіїв транспортних засобів, що обганяються, які не мають перешкоджати здійсненню маневру «обгін».
Якщо на дорозі за межами населеного пункту дорожня обстановка не дозволяє зробити обгін тихохідного або великогабаритного транспортного засобу, його водій повинен рухатися якомога правіше, а у разі потреби — зупинитися на узбіччі і пропустити транспортні засоби, що рухаються за ним.
Даний пункт правил дорожнього руху спрямований на збільшення пропускної здатності проїзної частини у разі руху нею тихохідних або великогабаритних транспортних засобів. У разі скупчення за тихохідним або великогабаритним транспортним засобом колони транспортних засобів водії тихохідних або великогабаритних транспортних засобів зобов’язані прийняти вправо і дати дорогу транспортним засобам, що скупчилися, а якщо дану дію неможливо виконати, то вони зобов’язані зупинитися на узбіччі, тим самим забезпечивши своє випередження.
Водій транспортного засобу, який виконує обгін, може залишитися на смузі зустрічного руху, якщо після повернення на раніше займану смугу йому доведеться знову розпочати обгін, за умови, що він не створить небезпеки зустрічним транспортним засобам, а також не перешкоджатиме транспортним засобам, які рухаються за ним з більш високою швидкістю.
Правилами дорожнього руху не заборонено здійснювати обгін кількох транспортних засобів, що рухаються один за одним, тому даний пункт акцентує увагу водіїв, що у разі такого обгону допускається рух зустрічною смугою, коли права смуга зайнята нещільним транспортним потоком. Водіям, які обганяють, слід пам’ятати , що під час виконання цього маневру має забезпечуватись безпека дорожнього руху. У разі появи зустрічного транспорту необхідно перестроїтися на крайню праву смугу, не створюючи перешкод в русі іншим його учасникам.
Обгін заборонено:
a)
на перехресті;
Обгін на будь-якому перехресті заборонений у зв’язку з тим, що на цих ділянках проїзної частини існує підвищена небезпека для руху всіх учасників, крім того, увімкнення покажчика повороту може бути неправильно витлумачено іншими особами, які беруть участь в дорожньому русі, що в свою чергу, може спровокувати дорожньо-транспортну пригоду.
б)
на залізничних переїздах і ближче ніж за 100 м перед ними;
З метою гарантування безпеки дорожнього руху на залізничних переїздах і ближче 100 м перед ними Правила дорожнього руху забороняють здійснювати обгін в даних місцях. Поза переїздом обгін здійснювати не забороняється, якщо це дозволяє дорожня розмітка та відсутні знаки, що забороняють обгін.
в)
ближче ніж за 50 м перед пішохідним переходом у населеному пункті і 100 м — поза населеним пунктом;
З метою забезпечення безпеки пішоходів на пішохідних переходах і гарантування  їхніх прав на переважний рух пішохідним переходом обгін заборонений ближче 50 м до пішохідного переході у населеному пункті і за 100 м за його межами.
г)
у кінці підйому, на мостах, естакадах, шляхопроводах, крутих поворотах та інших ділянках доріг з обмеженою оглядовістю чи в умовах недостатньої видимості;
Оскільки в разі виїзду  на смугу зустрічного руху існує ймовірність лобового зіткнення транспортних засобів, даним пунктом Правил дорожнього руху забороняється здійснювати обгін в кінці підйому, на мостах, естакадах, шляхопроводах, крутих поворотах та інших ділянках доріг з обмеженою оглядовістю чи в умовах недостатньої видимості.
ґ)
транспортного засобу, який здійснює обгін або об’їзд;
Правилами дорожнього руху забороняється здійснювати обгін інших транспортних засобів, які вже розпочали маневр «обгону» або об’їзду, оскільки під час такого маневру зменшується видимість і оглядовість в напрямку здійснення зазначених маневрів.
д)
у тунелях;
Тунелі є дорожніми спорудами, в яких обмежені маневреність і оглядовість, тому окремим пунктом Правил дорожнього руху заборонено здійснювати обгін в тунелях.
е)
на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в одному напрямку;
За наявності декількох смуг для руху в одному напрямку зустрічний напрямок руху відділяється суцільною або подвійною суцільною лінією дорожньої розмітки, перетинати які заборонено, тому даний пункт акцентує увагу водіїв транспортних засобів на тому, що обгін заборонений на дорогах з кількома смугами для руху в одному напрямку. Якщо встановити кількість смуг для руху в одному напрямку неможливо (за наявності бруду, снігу, дощу), то виконувати обгін транспортних засобів заборонено.
є)
колони транспортних засобів, позаду якої рухається транспортний засіб з увімкненим проблисковим маячком (крім оранжевого).
Даний пункт підкреслює особливі права водіїв транспортних засобів, що мають сині і червоні проблискові маячки, червоні проблискові маячки, сині і зелені проблискові маячки, а також зелені проблискові маячки.
Обганяти, випереджати, переслідувати попутною або суміжною смугами транспортні засоби з такими маячками Правила дорожнього руху забороняють.

































































Більш детально можна ознайомитись за посиланням:   

Заняття 11. Дистанція, інтервал, обгін - YouTube

Перевірити свої знання можна за допомогою тестів з поясненням за посиланням:

Заняття 16. Дистанція, інтервал, зустрічний роз'їзд. Обгін ...



Коментарі

Популярні публікації