Заняття: Особливості регулювання дорожнього руху на регульованих перехрестях.

Заняття: Проїзд регульованих перехресть.

Переглянути відео за посиланням: https://cutt.ly/YhqHLdk

Перехрестя, де черговість проїзду визначається сигналами світлофора чи регулювальника, вважається регульованим. На такому перехресті знаки пріоритету не діють.

 






У разі вимкнення світлофора або його роботи в режимі миготіння сигналу жовтого кольору та відсутності регулювальника перехрестя вважається нерегульованим і водії повинні керуватись правилами проїзду нерегульованих перехресть та установленими на перехресті знаками пріоритету.

Перед під'їздом до перехрестя водієві слід визначити напрямок свого подальшого руху з урахуванням вказівок дорожніх знаків і розмітки, для того щоб не починати перестроювань і маневрів в останній момент.

*      Перед поворотом ліворуч чи розворотом водій зобов'язаний завчасно зайняти крайнє ліве положення.

При наявності зліва трамвайних колій попутного напрямку розташованих на одному рівні з проїзною частиною поворот на ліво і розворот повинні виконуватися з них, якщо знаками  «Напрямок руху по смугах»








   і « Напрямок руху по смузі»  

   або розміткою


не встановлено інший порядок руху. При цьому не повинно створюватися перешкод трамваю.

При наявності знаків  «Напрямок руху по смугах» 


і   

, 

 та « Напрямок руху по смузі»   

   або розмітки  

виїжджати на трамвайну колію для повороту ліворуч або розвороту заборонено.

*    Якщо транспортний засіб через свої габарити або з інших причин не може виконати поворот з дотриманням вимог пункту 10.4 Правил дорожнього руху України : «Перед поворотом праворуч та ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен завчасно зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку, крім випадків, коли здійснюється поворот у разі в'їзду на перехрестя, де організовано круговий рух, напрямок руху визначено дорожніми знаками чи дорожньою розміткою або рух можливий лише в одному напрямку, установленому конфігурацією проїзної частини, дорожніми знаками чи розміткою», допускається відступати від них за умови забезпечення безпеки руху і якщо це не створить перешкод іншим транспортним засобам.

*     При повороті направо або наліво водій зобов'язаний поступитися дорогою пішоходам, які переходять проїзну частину дороги, на яку він повертає, а також велосипедистам, які рухаються по велосипедній доріжці, або по краю проїзної частини.

*     Забороняється виїжджати на перехрестя, якщо за ним утворився затор. Це правило діє, навіть якщо на світлофорі горить зелене світло.В той же час, дозволено повернути на прилеглі території, або здійснити розворот.

*    На регульованих перехрестях при заборонному сигналі світлофора або регулювальника водії повинні зупинитися перед стоп-лінією


, а за її відсутності:

·        На перехресті - перед проїжджою частиною не створюючи перешкод пішоходам

·        У інших місцях - перед світлофором чи регулювальником не створюючи перешкод транспортним засобам і пішоходам

*    Водій, який виїхав на перехрестя при дозвільному сигналі світлофора, повинен виїхати у наміченому напрямку незалежно від сигналів світлофора на виході з перехрестя. Однак, якщо на перехресті перед світлофорами, розташованими на шляху проходження водія, є стоп -лінія


, або знак

, водій зобов'язаний керуватися сигналами кожного світлофора. (Складні перехрестя).

*    При повороті наліво або розвороті по зеленому сигналу світлофора водій безрейкового транспортного засобу зобов'язаний поступитися дорогою транспортним засобам, що рухаються зі зустрічного напрямку прямо і направо.

Таким же правилом повинні керуватися між собою водії трамваїв.

 

Розглянемо ситуацію: водієві на перехресті необхідно повернути  ліворуч або розвернутися і для нього включений зелений сигнал світлофора, стоп-лінія відсутня, але зі зустрічного напрямку рухається суцільний потік автомобілів, котрим водій повинен дати дорогу.

З часом потік автомобілів зупиняється на червоний сигнал світлофора, однак перед водієм, що збираються повернути ліворуч (розвернутися), тепер теж загорівся червоний сигнал.

У такій ситуації водій повинен виїхати на перехрестя при дозвільному сигналі світлофора і зупинитися на ньому для пропуску зустрічних транспортних засобів. Коли зустрічний транспорт при заборонному сигналі світлофора припинить рух, водій зможе завершити свій маневр.

В цьому випадку водії транспортних засобів, що рухаються по дорозі, яка перетинається, перед початком руху на зелений сигнал світлофора зобов'язані дати дорогу транспортним засобам, що завершують рух через перехрестя, і пішоходам, які не закінчили перехід проїжджої частини даного напрямку.

Правила зобов'язують водія перед в'їздом на перехрестя на зелений сигнал світлофора переконатися, що всі транспортні засоби, які виїхали на нього при попередньому дозвільному сигналі світлофора з іншого напрямку перехрестя,  покинули його, а пішоходи завершили перехід проїжджої частини в поперечному напрямку.

У цей момент на перехресті можуть виявитися не тільки транспортні засоби, водії  яких  давали дорогу зустрічним автомобілям перед початком маневру (повороту або розвороту), а й ті, хто, уникаючи екстреного гальмування, виїхали на перехрестя при жовтому сигналі світлофора.

*    При русі в напрямку стрілки, включеної в додатковій секції одночасно з жовтим або червоним сигналом світлофора, водій зобов'язаний поступитися засобам, що рухаються з інших напрямків. Цим правилом керуються і водії трамваїв.

*    Якщо сигнали світлофора або регулювальника дозволяють рух одночасно трамваю і безрейковим транспортним засобам, то трамвай має перевагу незалежно від напрямку його руху. Однак при русі в напрямку стрілки, включеної в додатковій секції одночасно з червоним або жовтим сигналом світлофора, трамвай повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються з інших напрямків.

*    При включенні дозволяючого сигналу світлофора водій зобов'язаний поступитися дорогою транспортним засобам, що завершують рух через перехрестя, і пішоходам, які не закінчили перехід проїжджої частини даного напрямку.

Існують загальні вимоги до проїзду перехресть:

·         при здійсненні маневру слід поступитися дорогу пішоходам, велосипедистам та автомобілям, що рухаються без зміни своєї траєкторії .

·         заборонено виїжджати на перехрестя доріг з утрудненим рухом – затором, з метою запобігання подальшого посилення складної дорожньої обстановки не тільки по напрямку власного руху, але і на перпендикулярні смуги. Навіть якщо у вас головна дорога і світить зелений – це не привід створювати додаткове ускладнення.

·         на регульованому перехресті слід керуватися світловими сигналами світлофора чи регулювальника, у разі їх відсутності дотримуватися знаків і дорожньої розмітки, що визначають пріоритет і чергу виїзду на перехрестя.

·         рейковий транспорт має перевагу перед колісним при русі на зелений сигнал світлофора або відповідний жест регулювальника у всіх випадках, крім дозволеного проїзду за сигналом додаткової секції світлофора. В цьому випадку водій трамвая зобов'язаний дати дорогу учасникам дорожнього руху, яким загорівся основний дозволяючий сигнал світлофора;

·          працююча стрілка в додатковій секції світлофора вимагає від водія, котрий має намір рухатись прямо дати дорогу автомобілям, що рухаються в напрямку стрілки;

 

Закріпити свої знання за посиланням: https://cutt.ly/IhqHBuv

 


Коментарі

Популярні публікації