На замітку водіям.

 1.    Перевіряйте, чи правильно встановлені дзеркала на Вашому автомобілі.

 



Якщо налаштування дзеркал не правильне, то утворюється "сліпа зона". 
    Тобто деяка ділянка дороги для водія залишається поза зоною видимості, а значить водій може не помітити автомобіль, котрий рухається по суміжній смузі.


   



 

Щоб уникнути цього ефекту дзеркала слід налаштовувати таким чином, щоб Ваш автомобіль практично не було видно (ручку відкривання дверці спереду вже не бачимо, а от на задніх бачимо).

    Щоб перевірити як налаштовані дзеркала і чи є "сліпа зона", рухайтесь повільно заднім ходом поруч з припаркованим автомобілем. Після того, як даний транспортний засіб, не буде відображатись в дзеркалі, ви повинні його спостерігати бічним зором.

       





    Налаштовувати дзеркала необхідно, перебуваючи за кермом у звичному положені, при якому здійснюється керування автомобілем.

2.    Необхідно вчитись відчувати габарити автомобіля та розташування коліс на дорозі.



    Коли ми відчуваємо габарити свого автомобіля і траєкторію коліс під час руху, це дозволяє вберегти диски коліс від пошкодження під час паркування та об'їжджати ями, що утворились на дорозі.



    Для тренування рекомендується, взяти звичйну пластикову пляшку, примяти її ногою і помістити на асфальтове покриття.


    Тренувальний процес полягає в почерговому наїзді на пляшку переднім лівим і правим колесом. Звук роздавленого пластику, через відкрите вікно, вказує про правильність виконання вправи.

 

3.    Після проїзду калюж просушуйте гальма

 



    Навіть якщо Ви під'їжджаєте до невеликої калюжі, варто пригальмувати і плавно по ній їхати на стабільній невисокій швидкості без маневрування.

    При русі через калюжу на значній швидкості, вода може попасти на елементи системи запалювання, що призведе до зупинки транспортного засобу.

    Крім того, завжди треба памятати про ефект аквапланування, це коли зчеплення з дорожнім покриттям за рахунок води погіршується і можливий знос автомобіля.

    Після проїзду по калюжі потрібно просушити гальма різким преривчастим гальмуванням на незначній відстані сухої дороги. В такому випадку відбувається нагрівання елементів гальмівної системи на колесах і волога випаровується.



4.    Слідкуйте за тим, як маневрують високі автомобілі, що рухаються попереду

 



    Під час пересування по дорозі, важливо стежити не тільки за автомобілем, що рухається перед Вами, а й за іншими транспортними засобами, котрі рухаються попереду в потоці.



    Особливо необхідно стежити за автобусами, вантажівками. По їхньому рухові краще видно, що відбувається на дорозі. Це дає змогу вжити запобіжних дій зазделегідь.

    

5.    В холодну пору року перед тим, як запустити двигун автомобіля, вмикайте світло



    В холодну пору року, при значному пониженні температури, акумумятор потрібно розігрівати перед запуском автомобіля. Запуск автомобіля вимагає від акумулятора значної потужності, тому включене на декілька секунд дальнє світло фар буде мати ефект стимулювання акумулятора для роботи по запуску двигуна.


 


 

6.    Увімкніть кондиціонер

 



    Щоб небуло протікання охолоджувальної рідини з трубопроводів кондиціонера, його необхідно періодично вмикати.



7.    При паркуванні використовуйте орієнтування по дзеркалам та вікнам

 



    При паркуванні до бордюру передом, необхідно зупинитись відразу, як тільки він з'явиться пі дзеркалом бокового виду. тоді до бордюру залишиться деяка мінімальна відстань і бампер автомобіля не буде пошкоджено.

    При паркуванні передом паралельно бордюру завжди є ризик пошкодження дисків коліс. Для уникнення пошкодження дисків коліс у такому випадку, рекомендується наклеїти невеликий шматок скотчу на лобовому склі і при суміщенні даної мітки з лінією бордюру необхідно зупинятись. Але паралельну парковку краще здійснювати заднім ходом, бо тоді в дзеркалах заднього виду видно і бордюр і автомобілі, що припарковані поруч.




                             


                               

 


8.    Салонне дзеркало вночі необхідно опускати

 



    Салонне дзеркало має два режими роботи - дляч нічного водіння і денного. Щоб небути засліпленим світлом фар автомобіля, що рухається позаду, необхідно міняти нахил салоного дзеркала за допомогою важіля, котрий розташований під ним.

 

9.    Стоянкове гальмо рекомендовано використовувати постійно

 



 

    Щоб бути впевненим в роботі стоянкового  гальма, ним потрібно користуватись постійно.



    При сильному морозі та після проїзду вологих ділянок дороги, стоянковим гальмом користуватись не рекомендується, бо це може стати причиною примерзання гальмівних колодок.

 

10.        Уважно стежте за автомобілями, котрі рухаються суміжними смугами

 



    Стеження за транспортнимии засобами, котрі рухаються суміжними смугами дає можливість уникнути наїзду на перешкоду. Якщо автомобіль, котрий рухається по смузі, що знаходиться поруч, гальмує, слід зробити те саме. Навіть якщо Ви не бачите перешкод на дорозі, але помітили, що поруч автомобіль знижує швидкість, чи починає гальмувати, будьте готові діяти аналогічним чином. Можливо на дорозі, пішохід або тварина. 

 

11.        Уникайте ілюзії малої швидкості

 



    На прямих відрізках дороги швидкість завжди сприймається в два рази менше, ніж насправді. Тому треба бути особливо обережним на поворотах, що слідують за прямими відрізками дороги, щоб уникнути заносу.

 



   


12. Не слід готуватись до повороту і завчасно вивертатии колеса

    При повороті ліворуч, в ситуації надання дороги зустрічним автомобілям, рекомендується тримати передні колеса в прямому положені і не вивертати їх зазделегідь. Це є заходом профілактики виїзду на зустрічну смугу у випадку наїзду на Ваше авто ззаду.

 


 

Коментарі

Популярні публікації