https://mmr.net.ua/autoworld/articles/147843

Автомобільні гіганти продовжують «кросоверні» змагання. Компанії не втомлюються презентувати нові і нові моделі. Деякі з них дають нам уявлення, як будуть виглядати «міські позашляховики» у найближчому майбутньому.

Одна із цікавих тенденцій останнього часу – виробники майже перестали робити концепти виключно для розваги. У багатьох на це просто не має грошей. Тож сьогодні, якщо компанія презентує якийсь прототип, скоріш за все, він перетвориться на серійну модель. Так, наприклад, було з Hyundai Vision T – він перетворився на новий Tucson, продажі якого вже стартували в Україні.

Щоб зрозуміти, які ще інноваційні новинки ми побачимо у найближчому майбутньому, MMR.net.ua зібрав десятку найцікавіших концептів кросоверів.

Honda SUV e

Концепт Honda SUV e: дебютував у 2020 році. Японці обіцяють, що за мотивами цього концепту вони випустять серійний електричний кросовер.

Кузов кросовера підкреслено мінімалістський: немає ані дзеркал, ані камер заднього виду, ані дверних ручок, ані двірників. У переліку оснащення – автопілот, здатний аналізувати обстановку навколо автомобіля, комплекс систем активної безпеки і нова інформаційно-розважальна система.

Про силову установку інформації поки що немає. Але серійна версія електромобіля має з’явитися до кінця 2021 року.

Toyota FT-4X

Концепт Toyota FT-4X ляже в основу абсолютно нового кросовера, який повинен дебютувати в 2021 році.

FT-4X – це дуже цікавий прототип, який має багато унікальних фішок. Кросовер отримав багажник-трансформер: його кришка може відкриватися як повністю вгору, так і навстіж двома створами. Крім того, автомобіль отримав знімні панелі над арками, знімну магнітолу, яку можна взяти з собою в якості бумбокса, і спальний мішок замість підлокітника.

Скоріш за все, новий кросовер отримає назву Toyota 4Active, та буде випускатися в США на спільному заводі з Mazda.

Dacia Bigster

В січні цього року румунська Dacia, яка належить Renault, презентувала концепт нового кросовера – Bigster. За своїми габаритами він більший за Duster, але буде побудований на тій самій платформі. Представники Dacia також заявили, що Bigster отримає семимісний салон.

На представленому тізері новий кросовер оснащений вузькою світлодіодною передньою оптикою, v-образними задніми ліхтарями, а також захисними пластиковими накладками на бампері і колісних арках.

Очікується, що в лінійку агрегатів нового SUV увійдуть бензинові турбодвигуни об’ємом 1 та 1,3-літра, а також 1,5-літровий дизельний мотор. Крім того, нова модель буде доступна в модифікації з гібридною силовою установкою.

Subaru Evoltis

Subaru Evoltis – концепт першого серійного електромобілі компанії. Це буде кросовер, за габаритами схожий з Forester. За попередніми даними, новинка може дебютувати восени 2021 року.

Вже також відомо, що дебютним ринком для електромобіля стане Європа. Отже, можна припустити, що він майже відразу з’явиться й в Україні.

Очікується, що віддача силової установки Evoltis складе, мінімум, 290 кінських сил. А батарея забезпечити не менш 500 кілометрів ходу на одній зарядці. Уже в «базі» буде доступний повний привід.

Renault Morphoz

Renault Morphoz стане прабатьком одразу для двох електричних кросоверів компанії. Перша модель за габаритами буде близька до Kadjar. Друге – дещо менша.

Головна особливість Morphoz полягає в тому, що він здатний змінювати свої фізичні розміри в залежності від обраного профілю руху. Наприклад, в міському режимі відстань між осями складає 2,73 метра, а в режимі Travel – 2,93 метра.

Трансформація відбувається за рахунок зміни ширини переднього крила, подовження капота і задньої частини кузова. Разом з тим знижується коефіцієнт лобового опору, що відбивається на запасі ходу.

Mitsubishi e-Evolution

Mitsubishi випустить футуристичний кросовер на базі концепту e-Evolution. Японські журналісти стверджують, що електромобіль покажуть до осені 2021 року.

Ймовірно, що платформу і двомоторну повнопривідну електричну силову установку крос-купе розділить з іншим цікавим концептом – Nissan Ariya. Це означає, що покупці можуть розраховувати щонайменше на 394 кінські сили і 600 Нм крутного моменту, а запас ходу на одній зарядці досягне 500 кілометрів.

Японці прогнозують, що продажі електричного позашляховика Mitsubishi почнуться вже восени. Це означає, що світова прем’єра моделі відбудеться в першому півріччі.

Nissan Ariya

Nissan Ariya вже анонсовано на українському сайті компанії. Тож «Арія» буде продаватися в Україні офіційно. Це перший електричний «офіціал» Nissan в нашій країні. Хоча Leaf продається вже багато років. Але чомусь японці так і не наважилася розпочати його продажі «по білому».

Залежно від модифікації кросовер оснащується батареєю ємністю 63 або 87 кіловат-годин, одним або двома електромоторами (на передній і задній осі) і переднім або повним приводом. Запас ходу варіюється від 360 до 500 кілометрів за циклом WLTP.

Салон Ariya в самій компанії порівнюють з просторою «вітальні шикарного лайнера».

Infiniti QX Inspiration

QX Inspiration демонструє, як будуть виглядати електричні моделі Infiniti, в тому числі й кросовери. Новинка побудована на новій платформі, яку японська компанія розробила спеціально для електромобілів.

Салон позашляховика нагадує кімнату відпочинку, оформлену відповідно до традиційних японських уявлень про гостинність.

Свій перший серійний електрокар Infiniti випустить в 2021 році. Він стане передвісником цілої лінійки електрифікованих машин, частка яких в загальних продажах марки до 2025 року складе 50%.

Kia Futuron

Futuron демонструє, як будуть виглядати електричні кросовери Kia. Автомобіль являє собою 2-дверний паркетник з купеподібним кузовом і величезними колесами. Гладкі лінії, загострені грані з боків і «хвіст» надають йому схожість з літаючою тарілкою.

Новинку оснащено автопілотом, який відповідає четвертому рівню, тобто повне невтручання людини в управління автомобілем. Концепт має посадкову формулу 2 + 2 і, судячи з зображень салону, передні крісла можуть розкладатися практично горизонтально.

Також кросовер, який побудуть на базі Futuron, отримає повний привід і повністю електричну силову установку з чотирма електромоторами, які живить батарея підвищеної ємності.

Audi Q4 Sportback e-tron

Q4 Sportback e-tron – концептуальний кросовер від Audi, який найближчим часом має стати серійним.

Автомобіль оснащений двома електромоторами. На передній осі встановлено 204-сильний двигун, а на задній – 102-сильний. Вони живляться від батареї ємністю 82 кіловат-години. Запас ходу – більше 450 кілометрів (по циклу WLTP).

При використанні 125-кіловатної зарядки, на 80% акумулятори «заправляться» за півгодини.

 MMR.net.ua

Автор Віталій Єрмаков


 

Коментарі

Популярні публікації