3 березня у ВР зареєстровано проект Закону № 5198 щодо збільшення розмірів страхових виплат під час ДТП .


Проект акта розроблено з метою усунення правової колізії при розрахунках розміру страхової виплати за шкоду, заподіяну майну, життю та здоров'ю внаслідок ДТП та з метою посилення захисту права та законних інтересів споживачів страхових послуг.

Пропонується внести зміни в статтю 9 Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» з метою однозначного тлумачення при розрахунках виплати страхових відшкодувань.


При розробленні проекту за основу взято Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 538 від 09.04.2019 року, де страхові суми за внутрішніми договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановлено у розмірі:
- за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю - 260 тис. грн. на одного потерпілого;
- за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 130 тис. грн. на одного потерпілого.
Враховуючи, що два роки ці суми не переглядалися, варто врахувати індекс інфляції та ріст мінімальної заробітної плати. 
    Таким чином законотворці вважють необхідним встановити розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих - 60 мінімальних заробітних плат (до грудня 2021 року - 360 тис. грн), а за шкоду заподіяну майну потерпілих - 30 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі (до грудня 2021 року - 180 тис. грн), встановлених законом на дату настання страхового випадку на одного потерпілого.

Коментарі

Популярні публікації